tirsdag 31. mai 2011

5 uker, Don Draper og Down under

Eg har jubileum i dag. Det e 5 uker siden eg slutta å røyka. Og det har gått utrulig bra. Eg har tidligare skreve om El-sigaretten eg har brukt, og kor fornøyd eg er med den. Etter operasjonen for 3 uker siden har eg brukt denne 4-5 gangar. Og då i sosiale settingar. For det e då eg blir mest røykesjuk.



Eg hadde den med meg ut i helga når eg var på blues, fordi eg ikkje ville sprekka og ta meg en vanlig røyk. Eg blei som forventa veldig røykesjuk. Sjøl om røyken min bare slipper ut damp, ville eg ikkje ta sjansen på å røyka inne. Ser for meg at vaktane hadde hoppa på meg og slete sigaretten ut av munnen min:-) Neida, de hadde nok ikkje det. Men det kan fort provosera folk, og det gidde eg ikkje. Så eg tusla ut til de andre røykarane.

Det var litt pinlig, faktisk. Eg følte meg som en dust. I halvmørke blant festglade folk var det vel ikkje så mange som såg forskjell, men eg følte meg teit, ja. Ikkje klarte eg å holda røyken normalt heller. Men eg fikk no dekka suget, då. Så får eg heller se litt brydd ut når eg står og suger inn vanndamp fra en oppladbar plastikkdings...... :-) Jaffal inntil vidare.

Det e nok ulikt ka som trigge røykesuget hos folk. Noen blir veldig røykesjuke av å se andre røyka. Som for eksempel ved å se på Mad Men:


Andre derimot, blir kvalm og uvel av å se så mye røyk på ein gang. No er det heldigvis ikkje vanlige sigarettar de røyker i Mad Men. De røyker urtesigarettar, nærmare bestemt kløver-sigaretter.Dissa inneholde hverken nikotin eller tobakk (og e forøvrig heller ikkje tillatt solgt i Norge). I følge Jon Hamm, a.k.a. Don Draper, smake kløver-sigarettane forferdelig. Meir som en blanding av pot og såpa. Men alternativet er jo langt verre.

Det fins utrulig mange visuelle virkemidler for å få røykarar til å stumpa røyken. Den eine kampanjen meir avskrekkande enn den andre. Men virke de? Eller e en oppløftande kampanje meir virkningsfull?
Eg ramla over ein som eg syns var ganske fin. Det er den første positive røykeslutt-kampanjen i Australia, og budskapet er som følger -
Ikkje gi opp å gi opp røyken:


I mi bok e denna mye meir effektiv enn de meir klassiske skremselspropaganda variantane vi ser Norge. 
Men det e no meg, det då:-)

4 kommentarer:

  1. Gratulera med jubileet:-)
    De røyke utrolig mye i den serien altså så det var no litt betryggande å høra at det ikkje e ordentlige sigarettar;-) LOVE Don Draper btw!
    Klem:-)

    SvarSlett
  2. Tusen takk:-) Love him too:-)

    SvarSlett
  3. Kult at du står ute å sutter på ein el-røyk :-)
    Stå på! Hehe... (og litt fnys) hi-hi..
    Frå Afrika!!

    SvarSlett
  4. Takk Håkon! Og veldig kult med hilsen fra Afrika, då:-) Det like eg!

    SvarSlett